SAKIT CAKERA TERGELINCIR / SLIP DISC

Posted by Vitamin Kesihatan GroupSAKIT pada belakang badan merupakan sakit yang kerap berlaku pada setiap orang dewasa. Lazimnya, seseorang itu akan mengalami episod kesakitan sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.
Namun, ramai dalam kalangan kita mengambil ringan terhadap sakit belakang. Walaupun kebanyakan sakit belakang tidak mengundang bahaya atau membawa maut, ia wajar mendapat perhatian yang teliti sekiranya berterusan.
Antara penyebab sakit belakang yang sering berlaku ialah slipped disc atau cakera tergelincir. Ia boleh terjadi pada mana-mana kedudukan antara 33 vertebra yang membentuk tulang belakang.
“Cakera sebenarnya terbahagi kepada dua bahagian. Bahagian luarnya yang seperti getah dan dipanggil anulus fibrosus manakala bahagian tengah seperti gel pula dipanggil nukleus pulposus,” ujar Pakar Ortopedik, Trauma dan Pembedahan Tulang, Pusat Perubatan Tropicana, Dr. Joseph Yap Chong Kiat.
Cakera tergelincir sebenarnya merujuk pada keretakan dan koyakan pada bahagian anulus. Ia menyebabkan nukleus tertolak ke dalam keretakan atau koyakan itu lalu menyebabkan cakera membonjol.
Kebanyakan kes cakera tergelincir terjadi disebabkan kecederaan akibat hentakan akibat terjatuh atau mengangkat beban yang berat.
“Ia juga boleh berlaku akibat kecederaan ringan yang berterusan yang dipanggil RSI (repetitive stress injury).
“Contohnya, duduk atau memandu dalam kereta berterusan selama berjam-jam. Dalam keadaan sebegitu, tekanan boleh berlaku pada cakera. Ia menyebabkan ketegangan yang seterusnya mengakibatkan anulus koyak sedikit,” terangnya.

RAWATAN fisioterapi merupakan rawatan awal bagi melegakan kesakitan pada pesakit.


Tambahnya, kesakitan yang dialami boleh berlarutan sehingga beberapa jam, berhari-hari atau berlanjutan sehingga beberapa bulan.
Sokongan tubuh
Menurut Joseph, tulang cakera merupakan satu fibrocartilage (rawan berserat) yang berada di antara vertebra tulang belakang.
Cakera tersebut membantu memberikan sokongan kepada badan, menolong menahan berat badan serta berfungsi untuk mengurangkan geseran di antara vertebra.
“Apabila menyentuh soal slipped disc, ramai yang beranggapan bahawa perkataan slipped yang digunakan itu memberikan maksud cakera tersebut teranjak dari tempatnya.
“Sebenarnya, itu tidak berlaku kerana cakera itu sudah tetap kedudukannya pada tulang belakang.
“Apabila cakera itu membonjol ke belakang, mungkin dalam hasil imbasan MRI (pengimejan resonans magnetik) menunjukkan seperti bentuk yang berselisih. Mungkin kerana itu, orang fikir cakera itu teranjak dari kedudukannya, sebenarnya ia bonjol dan bengkak.
Katanya, secara am, cakera gelincir atau PID (Prolapsed Intervertebral Disc) lazim berlaku dalam kalangan lelaki berbanding wanita dan berlaku ke atas orang dewasa berusia 30 hingga 50 tahun.
Mereka yang berada dalam lingkungan umur belasan tahun atau 70 hingga 80 tahun mengalami kesakitan bahagian belakang, kebanyakannya bukan PID.
Sungguhpun begitu, katanya, jangan sekali-kali memandang ringan jika kanak-kanak mengalami masalah sakit belakang kerana sesuatu yang serius mungkin berlaku.

KERATAN rentas tulang belakang yang menunjukkan cakera yang normal (kiri) dan cakera yang mengalami hernia (kanan).


“Masalah ini jarang dilihat dalam kalangan golongan tua kerana bahagian nukleus seperti gel sudah menjadi semakin kering apabila seseorang itu berusia melebihi 50 tahun.
“Ia tidak dapat menyerap hentakan atau mengalir keluar seperti yang terjadi kepada golongan dewasa yang lebih muda,” katanya sambil memberitahu jika sakit belakang berlaku dalam kalangan mereka yang berusia 60 tahun ke atas, ia mungkin disebabkan oleh masalah lain seperti kemerosotan tulang, osteoporosis, spondilolistesis atau barah tulang.
Berat badan
Ujar Joseph, berat badan berlebihan juga merupakan faktor risiko yang menambahkan kemungkinan untuk mendapat kecederaan pada cakera selain jenis pekerjaan dan kegiatan sukan lasak.
Joseph menerangkan, jika kesakitan yang dialami seseorang itu melebihi seminggu dan tidak hilang apabila menjalani rawatan biasa seperti makan ubat dan berehat, seseorang itu disarankan untuk berjumpa doktor.
“Biasanya, doktor akan menjalankan diagnosis berdasarkan sejarah pesakit dengan mengambil kira faktor usia, rekod kecederaan akibat terjatuh atau mengangkat benda berat. Doktor juga perlu mengetahui bahagian yang sakit dan kebarangkalian kesakitan tersebut berpindah ke punggung, paha atau ke kaki sepenuhnya.
“Ia memberikan gambaran kepada doktor dan daripada situ doktor akan melakukan beberapa ujian ringkas ke atas pesakit seperti SLR (straight leg raising),” ujarnya.
Ujian SLR dilakukan dengan mengangkat kaki pesakit tanpa membengkokkan lutut. Jika rasa sakit seseorang pesakit itu bertambah, ia menunjukkan berlaku tekanan pada saraf tulang belakang.
Secara am, 90 peratus sakit belakang boleh dirawat secara konservatif, iaitu dengan ubat dan fisioterapi tanpa sebarang prosedur invasif yang memerlukan suntikan dan pembedahan.
Rawatan
Joseph memberitahu, doktor sentiasa cuba untuk memberikan ubat dan rawatan fisioterapi terlebih dahulu bagi melegakan kesakitan yang dialami pesakit. Pada masa yang sama memantau perkembangan mereka.

PERBEZAAN cakera normal dengan cakera yang mengalami bonjolan dan bengkak yang seterusnya menekan pada saraf mengakibatkan kesakitan.


“Jika kesakitan berlarutan melebihi enam minggu walaupun diberikan rawatan, maka prosedur invasif dilakukan. Namun, kadang kala rawatan invasif perlu lebih awal sekiranya kesakitan keterlaluan.
“Walaupun kita sudah mengeluarkan bonjolan cakera yang menekan saraf, cakera tersebut tidak seperti cakera normal dan dianggap sedikit lemah berbanding disc yang lain,” jelasnya sambil memberitahu senaman boleh mengelakkan cakera tergelincir daripada berlaku kerana berat badan ditampung oleh otot dan tulang.
Senaman yang betul boleh membuatkan otot belakang menjadi kuat dan mereka yang selalu bersenam kurang mengalami masalah tersebut.
Walau apapun, Joseph menasihatkan orang ramai yang mengalami sakit belakang yang berterusan agar merujuk kepada doktor.
“Kita pasti tidak mahu terlepas pandang sesuatu yang mungkin berbahaya seperti jangkitan kuman pada tulang belakang, barah tulang atau sakit buah pinggang.
“Bukan semua sakit belakang disebabkan masalah pada tulang. Kita perlu tahu puncanya lebih-lebih lagi apabila berlaku simptom-simptom sistemik seperti penurunan berat badan, kurang selera makan, sentiasa letih dan demam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0208&pub=Kosmo&sec=Pesona&pg=ps_01.htm#ixzz2tn5yTy3J Anda menderita Slip Disc?


Slipped Disc

Apakah slip disc itu?

Rasa sakit akibat penyakit degeneratif pada tulang belakang sangat umum terjadi dan berbagai macam istilah digunakan untuk menjelaskan kondisi ini, termasuk slipped disc, disk prolapse, bulging disc, ruptured disc, compressed disc, herniated disc, dll. Istilah-istilah tersebut mengacu pada situasi dimana intervertebral disc (diskus invertebral) pada tulang belakang mengalami pergeseran dari posisi anatomi normalnya dan menonjol keluar.

Tulang belakang terdiri dari 33 bagian tulang bernama tulang vertebra dan masing-masing dipisahkan oleh struktur diskus yang bersifat elastik dan seperti spons (terdiri dari tulang rawan) yang disebut diskus intervertebral yang membentang di antara dua tulang vertebral.

Berbagai pembuluh darah dan saraf melewati kedua tulang vertebral tersebut dan struktur penting bernama saraf tulang belakang terdapat pada rongga.

Diskus intervertebral terdiri dari dua bahagian iaitu bahagian luar yang keras (annulus fibrosis) dan bahagian dalam yang lunak atau nukleus (annulus pulposus). Diskus-diskus ini dirancang secara khusus  untuk bekerja sebagai penyerap guncangan atau getaran.

Apakah yang menyebabkan slip disc?

Diskus intervertebral dan tulang vertebra yang berdekatan mengalami perubahan seiring bertambahnya umur. Sebagai hasil dari degenerasi yang berhubungan dengan struktur tersebut, diskus intervertebral kehilangan kemampuannya untuk menahan air. Perubahan ini biasanya muncul tanpa menyebabkan rasa sakit yang kentara, namun seiring annulus fibrosis menipis dan celah berbentuk radial muncul, membuat annulus pulpolus membengkak dan bahkan dapat pecah, mengakibatkan “slipped disc”.

Sementara degenerasi terjadi karena masalah umur, trauma parah juga dapat menyebabkan diskus mengalami hernia (membengkak). Beberapa penyebab umum diantaranya:

Terjatuh atau kecelakaan mendadak.
Mengangkat beban berat.
Ketegangan jangka panjang pada punggung.
Apa sajakah masalah umum yang dialami oleh pasien yang menderita slip disc?

Berdasarkan bagian tulang belakang yang terkena dampaknya, pasien dapat mengalami beberapa masalah berikut ini:

Tulang belakang bagian servik (dalam pengertian leher):

Nyeri dan kaku pada leher.
Rasa sakit dan nyeri pada lengan.
Kurang tenaga dan mati rasa pada lengan.
Terasa seperti ada jarum di dalam lengan.
Cara berjalan yang tidak mantap (tidak tegap).
Tulang belakang bagian toraks:

Sakit punggung.
Cacat fisik yang mungkin muncul pada tulang belakang.
Tulang belakang bagian lumbar (pinggang):

Nyeri di punggung bagian bawah yang dapat menyebar ke bokong dan paha belakang (skiatika).
Bermasalah dalam mengerjakan pekerjaan sehari-hari seperti mengambil sesuatu, duduk, berjalan, berlari, dan lainnya.
Perubahan fungsi usus bagian bawah dan kandung kemih.
Kurang tenaga (lemas) dan mati rasa pada satu atau kedua tungkai.
Impoten dan disfungsi erektil (pada laki-laki).
Rasa sakitnya seringkali diperparah dengan bekerja dan dipulihkan dengan beristirahat. Punggung bagian belakang akan sering membaik namun dapat bertahan untuk waktu yang lama.

Bagaimana slip disc ditangani?

Perawatan dan penanganan standar untuk slip disc diantaranya:

Penanganan tanpa operasi:

Terapi fisik yang mencakup tidur yang singkat.
Analgesik untuk rasa sakit.
Perelaksasi otot.
Penerapan (terapi) panas dan dingin.
Latihan punggung.
Penurunan berat badan.
Penanganan dengan operasi:

Operasi dapat dilakukan tergantung pada lama dan tingkat keparahan rasa sakit, tanda-tanda fisik, dan hasil pemeriksaan radiologis.
Pembuangan parsial pada tulang atau diskus dapat memperbaiki pergeseran atau tumbukan antar segmen pada saraf tulang belakang.

Sumber: http://www.painrelief.com.sg

Sekiranya anda sedang mencari suplimen sebagai alternatif lain dan tidak hanya bergantung dengan ubat-ubatan dari Klinik atau Hospital, anda boleh mencuba kombinasi vitamin di bawah ini, ia mungkin sedikit sebanyak boleh membantu anda semasa proses penyembuhan dan yg paling penting ia adalah Natural dan Selamat! 

1) AJHT- Advance Joint health tablets: an essential supplements for joint health and discomfort


2) Vivix- Powerful anti-aging solution by Shaklee.


3) Ostematrix - Your daily calcium supplies for a healthier bones.


4) Omega Guard - Shaklee best fish oil formulated supplement.


*PERCUMA KEAHLIAN SEUMUR HIDUP
*LAYAK CASH BONUS
*ONLINE COACHING JIKA ANDA BERMINAT JANA $$$$ TANPA MODAL

JOM SHARE BELI DENGAN KAWAN-KAWAN...SEDARA MARA ANDA!!

Tawaran hanya dari vitaminkesihatan.blogspot.com

Hubungi:
Puan Elmaliana Albahari [Elma]
Shaklee Independent Distributor [ID No : 865558]
WhatsApp: 0105050970/SMS:012-9892441| adeliadamia@gmail.com

0 comments

Post a Comment

JOIN AHLI SHAKLEE

JOIN AHLI SHAKLEE
Untuk jadi ahli SHAKLEE yuran pendaftaran adalah RM65 + RM10 Kos penghantaran KIT. ATAU FREE!! & ENJOY DISKAUN SEHINGGA 20%. WhatsApp +0105050970 / +60129892441 NOW!
My Photo
Vitamin Kesihatan Group
Call/WhatsApp your Distributor or VK Admin SHAKLEE:+60105050970 DAMIAGOLD:+60139090970 adeliadamia@gmail.com
View my complete profile

Followers

SHAKLEE CARE

HAPPY BF